DUURZAME WARMTE UIT DE BODEM

In Nederland gaan we allemaal zoveel mogelijk over op duurzame energiebronnen. Aardwarmte is een kans voor Katwijk, Noordwijk, Oegstgeest en Teylingen. Het is een lokale duurzame energiebron en onafhankelijk van gas uit het buitenland. Op dit moment onderzoekt Aardwarmte Rijnland of aardwarmte de gebouwen duurzaam kan gaan verwarmen.

Voor een warm Rijnland

Nederland neemt maatregelen tegen klimaatverandering. De plannen zijn vastgelegd in het Klimaatakkoord. Aardgas verdwijnt uit de wijken, duurzame alternatieven komen daarvoor in de plaats. Hoe en wanneer precies? Dat verschilt per gemeente. De regio Rijnland onderzoekt nu of aardwarmte de gebouwen duurzaam kan verwarmen. Daarvoor is ontwikkeling van aardwarmtebronnen. En precies dat doen wij: Shell en D4.

linus-ekenstam-fDKXg8G3RoM-unsplash.jpg

Wat gaan
we doen

We onderzoeken of aardwarmte een veilig, haalbaar en betaalbaar alternatief is voor verwarming op aardgas. Dat begint met een opsporingsvergunning. Is het onderzoek succesvol? Dan willen we aardwarmtebronnen ontwikkelen.

 
ruben-schellingerhout-MF549XerEGs-unsplash.jpg

Wijkgerichte aanpak

De mogelijkheid voor aardwarmte als warmtebron hangt samen met de keuze voor een warmtenet en vervolgens voor de bron die daarvoor gebruikt wordt. Terwijl de Shell en D4 het potentieel voor aardwarmte in kaart brengen, onderzoeken gemeenten samen met Firan de kansen voor een open en regionaal warmtenetwerk die de warmtebron verbindt met huizen en gebouwen in de regio. De gemeenten moeten eind 2021 een plan hebben om alle wijken in 2050 CO2-neutraal te verwarmen, aardgasvrij dus.

Voor een deel van de huizen en gebouwen in de regio zal aansluiting op een warmtenet het meest geschikte en goedkope alternatief voor aardgas zijn. Daarnaast houden gemeenten rekening met het regionale perspectief dat ontwikkeld wordt in de Regionale Energiestrategie Holland Rijnland

Warmtestrategieën gemeenten

 

Voor informatie over planvorming voor een specifieke wijk of gemeente adviseren wij om contact op te nemen met de gemeente. Gemeenten hebben daarnaast hun plannen beschreven op hun websites en verstrekken hier ook informatie over aardwarmte.

 

Waar gaan we aan de slag

In de regio zijn 5 opsporingsgebieden waar onderzoek gedaan wordt naar aardwarmte. We gaan aan de slag in het ‘blauwe gebied’; opsporingsvergunning Rijnland.

Laatste nieuws